Rättvikskurserna

Här finns möjligheterna till att vidareutbilda sig inom scouting. På Rättvikskurserna håller Dalarnas Scoutdistrikt tillsammans med Scouternas Folkhögskola ledarutbildningar blandat med utbildningar inom personlig utveckling, hantverk och andra intressanta kurser.

Rättvikskurserna hålls i januari varje år.

Rättvikskurserna kommer att gå av stapeln v.3, lördag 20 januari – söndag 21 januari 2024.

 

Kursbeskrivning för kurserna 2024

Helhelgskurser (Pass 1+2+3)

Leda Scouting 

Leda scouting är den kurs som inleder resan på Ledarskapsön och ger grundläggande kunskap i att skapa scouting utifrån Scouternas program samt förståelse för vad ledarskap i Scouterna innebär. Leda scouting har med andra ord stort fokus på att skapa verksamhet som ger dig:

– Förståelse för vad som gör scouting till scouting

– Kunskap om hur du planerar ett möte

– Förståelse för vad ett ledarskap baserat på Scouternas värderingar innebär, och hur det ger ett stödjande och lyssnande ledarskap

Materialkostnad: 350 kr inklusive boken Ledaren – gör dig redo och märke

Kursteam tillsätts av Scouternas folkhögskola.

Leda Avdelning 

Leda avdelning är utbildningen för dig som tar eller vill ta ett större ansvar för avdelningen och teamet. Du får verktyg för att skapa en riktigt bra och inkluderande scoutverksamhet. Utbildningen stöttar dig i att göra verklighet av Scouternas vision och uppdrag och inspirerar dig till massa nya idéer för bra scouting.

Kursen går under hela helgen samt ytterligare en helg det tillkommer en kostnad för kost och logi för helg 2 som bestäms senare. Innan kursen behöver du gått igenom Webkurserna Trygga Möten och Anpassat Ledarskap

Materialkostnad: 250 kr   

Kursteam tillsätts av Scouternas folkhögskola.

Leda Kår 

Leda Kår körs ej i Rättvik 2024.

Ni som är intresserade hör av er till inger.grahn@dalascout så sammanställer hon intresserade och kontaktar FSK om de kan köra en kurs framöver.

”Barn utanför Boxen – med eller utan diagnos”

Vi går kort igenom vad diagnoserna innebär och koncentrerar oss på verktygen. Vi tittar på strategier och metoder för att underlätta för personer med NPF och liknande. Tillsammans tar vi fram olika arbetssätt för att underlätta vår scoutverksamhet för alla.

Kursledare: Kim Krantz och Kristina Joelsson via Sensus

Hur förmedlar vi scoutings värderingar?

Scouting – hobbyverksamhet eller idéburen rörelse?

Det här är kursen för dig som är ganska ny som ledare och lite osäker på vad scoutings värdegrund egentligen innebär för dig i ditt ledarskap.

Det här är kursen för dig som varit ledare länge och som behöver påminnas om varför du gör det du gör, och hur du gör det.

Det här är kursen du inte visste att du behövde. En kurs som kan ge dig ett djup i ditt ledarskap, och en förståelse för vad kärnan i scouting är. Det här är kursen som ger dig verktyg, tips, teorier, som låter dig öva, uppleva och reflektera.

Materialkostnad 200 kr

Kursledare: Johan Köhler, Anna Malmlund och Ylva Sundmark

Nying kurs

Nying kurs, prova på olika praktiska delar inom scoutingen för nya scoutledare/föräldrar eller du som inte varit aktiv på länge och vill fräscha upp dina praktiska kunskaper.

Alla frågor är tillåtna på denna kurs!

Innehåll: Eld, chiffer, surra, Trangia, knopar, flagghissning, märken och andra ”konstiga” saker och ord vi har för oss i scouterna.

Materialkostnad 200 kr

Kursledare: Theresa Stahl

Origami (betyder vika papper på japanska) 

Du får vika papper till flera olika figurer, det kan bli djur eller geometriska former så som stjärnor, blommor och hjärtan. De flesta figurer viks av endast ett kvadratiskt papper men det finns även modeller som byggs upp av flera papper. Vi går igenom vikningar och du lär dig tyda symbolerna på origami-instruktioner enligt den japanska traditionen. Vi kommer att gå igenom flera olika basvikningar och vilka figurer de leder till. En del figurer är platta så att de kan kombineras ihop till en tavla eller dekorera kort och paket. Det kan även bli tredimensionella djur eller former att hänga upp som dekorationer. Vi kan också vika rörliga figurer och leksaker. Du kommer att få välja mellan många olika färger och mönster på pappren. Det blir askar med lock och ett fång av figurer och former av vackra papper att ta med hem. 

Materialkostnad 100 kr

Kursledare: Anna Karin Cedergren

Lördagskurser (Pass 1+2) 

Digital Slöjd – lär dig styra en lasergravyrmaskin  (går även på söndag)

Vi lär oss grunderna i hur en lasergravyrmaskin fungerar (dessa grunder hjälper även dig som funderar på CNC verktyg och delvis 3D-skrivare).

Teori och praktiska övningar blandas. Vi graverar och skär på trä och läder.

Utrustning: Ta med egen dator + eventuellt något eget som du vill gravera på. I kursen använder vi oss av datorprogrammet Lightburn som finns till PC, Mac, Linux.

Materialkostnad: 100 kr  

Kursledare: Joel Sandnabba

Läderhantverk (går även på söndag)

På den här kursen får du lära dig om läderhantverk. Du kan välja bland lite olika projekt, till exempel ett skydd till din yxa, en slida till din kniv, ett fodral till en anteckningsbok eller ett fodral till din telefon. Material till ett arbete ingår.

Materialkostnad: 200 kr

Kursledare: Lim Bengtsson

Trygga möten fördjupning (pass 2) (eventuellt även söndag)

Detta är en fördjupande workshop inom Trygga möten som leds av en utbildad samtalsledare. Workshopen är en möjlighet för ledare att ha fördjupande samtal och diskussioner kring teman inom Trygga möten. I en fördjupande workshop diskuterar gruppen utifrån fallbeskrivningar som kan handla om ledarrollen.

Förkunskapskrav: Trygga möten eller Trygga möten live

Kursledare: Fredrik Kadesjö

Workshop Anpassat ledarskap (pass 1) (eventuellt även söndag)

Den här utbildningen är till för dig som är ledare för barn och ungas fritid.

Kursledare: Fredrik Kadesjö

Sensus – E-listan (pass 3)

För er som samarbetar eller vill börja samarbeta med Sensus.

Vi går igenom hur E-listan fungerar. De nya reglerna som träde i kraft från 2022 kräver att varje ledare som har en patrull eller avdelning registrerad hos Sensus för en digital närvarolista för rapportering av folkbildning till Sensus.

Vi tittar också igenom de digitala verktyg man kan få tillgång till vid ett samarbete.

Kursledare: Roger Eriksson Sensus